Over

esther-te-brake-profielfoto-webPolyEsther is het atelier van mij, Esther te Brake. Met het maken van unieke kleding en het bouwen van korsetten wil ik de wereld leuker en de mensen blijer maken.

Passie
Korsetten zijn prachtige kledingstukken, en ze zijn zo persoonlijk. Een goed korset is een genot om te dragen. Ik vind het geweldig om een korset te bouwen. De ideale pasvorm, de stevige mooie stoffen, de weerbarstigheid van het baleinenwerk en de gevoeligheid van de inrijgkoorden.

Barbie
Kleding heeft mij van kinds af aan geïntrigeerd. Van de restjes stof die over waren van de kleding die mijn moeder naaide, maakte ik Barbiekleertjes. Voor mijn eigen Barbies, maar ook die van mijn zusje en nichtjes. Ik heb in die tijd zelfs naailes gegeven. Met de hand, dat wel.
Tijdens de middelbare school heb ik mijn passie voor kleding maken verder uitgebreid. Ik leerde van mijn moeder omgaan met de raderpatronen van Burda en Knip. De naaimachine maakte toen al overuren.

Kostuum-Couture
Het logische gevolg was de ambachtelijke Kostuum-Couture opleiding in Enschede. Ik leerde daar couture-technieken, textielwarenkennis en patroontekenen volgens de Rundschau-methode. Sindsdien ben ik bezig met het vervaardigen van kleding.

Daarna heb ik als hobby veel kleding gemaakt, vooral voor mijn dochters en mijzelf. Toen ik als gevolg van een burn-out mijn baan kwijt raakte, ben ik eens goed gaan nadenken wat wat nu werkelijk belangrijk is in mijn leven. Ik ontdekte dat ik graag met textiel bezig ben, en vooral niet met mode. Dat ik graag kunst wil maken, en dat textiel een belangrijk medium voor mij is.

In juni 2016 ben ik afgestudeerd aan de AKI-Artez kunstacademie te Enschede, met werken van textiel.